top of page
Search
  • Writer's pictureLeo Kirjonen

Kehon ammattilainen

Iisalmessa Ylä-Savon SOTE-alueella työskentelevä 33 -vuotias Emma Ronkainen rakastaa liikkumista ja argentiinalaista tangoa.


Tanssia rakastava fysioterapeutti, Emma Ronkainen

Jokainen meistä kärsii joskus piinaavasta selkäkivusta tai huono työergonomia aiheuttaa pitkäaikaisia päänsärkyjä ja muita vaivoja. Fysioterapeutti, Emma Ronkainen, auttaa ihmisiä työkseen. Ronkaisen työ pitää sisällään liikkumista, perhevalmennusta ja psykofyysistä terapiaa. Pitkäaikainen tanssiharrastus ja nuoren naisen ensimmäinen ammatti tanssinopettajana ovat auttaneet Ronkaista katsomaan laajempaa kuvaa ja kehoa kokonaisvaltaisesti.

“Pääsääntöisesti asiakkaat tarvitsevat tuki- ja liikuntaelinoireiden kuntoutusta, mutta työ pitää paljon sisällään myös äitiysfysioterapiaa ja paljon muuta!” Ronkainen kertoo.

Lantionpohjan fysioterapia

Ronkaisen yksi kiinnostuksen kohteista on lantionpohjan fysioterapia ja hän on opiskellut alaa osana työtään. Hän toivookin olevansa joskus alan erityisasiantuntija.

“Lantionpohjan fysioterapian tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä. Niitä ovat esimerkiksi virtsan ja ulosteen pidätyskykyyn liittyvät ongelmat, lantionpohjan elinten laskeumat ja lantionpohjan kiputilat.”

Moni varmasti ajattelee, että lantionpohjan ongelmat ovat yksinomaan naisten vaivoja, mutta asiakaskuntaan kuuluu myös miehiä. Ronkainen kertoo asiakaskunnan olevan hyvin laaja.

Käypähoito -suosituksessa kerrotaan Lantionpohjan kuntouttamisesta hyötyvän niin naiset, miehet kuin lapsetkin. Usein lääkäri tekee arvion fysioterapian tarpeellisuudesta.

Lantionpohjan fysioterapialla ja lihaksiston kunnolla on positiivinen vaikutus naisten ja miesten seksuaalitoimintoihin. Fysioterapialla ja kehotietoisuudella on monipuoliset vaikutusalueet. Työn monipuolisuus kiehtookin Ronkaista ja tekee jokaisesta työpäivästä erilaisen.

Työn mehukkaimmat hedelmät

Emma kuntoilee aktiivisesti miehensä Mikon kanssa. Kuva: Leo Kirjonen


“Minun ja asiakkaan välinen vuorovaikutussuhde on sellaista, jota työssäni pyrin vaalimaan. Kehon ongelmiin kannattaa uskaltaa hakea apua.”

Fysioterapia pystyy tarjoamaan työkaluja helpomman arjen saavuttamiseksi. Varsinkin lantionpohjan toimintahäiriöihin liittyvät ongelmat koetaan Ronkaisen mukaan hieman noloksi, eikä niistä juuri uskalleta puhua.

Fysioterapiaan voi hakeutua lääkärin lähetteen saatuaan tai joissain tapauksissa suoravastaanoton kautta. Parhaiten tietoa löytyy oman asuinalueen terveysaseman sivuilta. Alueellisia eroja hoitoon pääsyn ja hoitomäärien mukaan on sote-alueista riippuen eroja. Tietoa tuki- ja liikuntaelinkuntoutuksesta on tarjolla myös Kelan sivuilla.


Leo Kirjonen

9 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page