top of page
Search
  • Writer's pictureLeo Kirjonen

Kulttuuriaktivismia ja tanssiteatteria

Lasten ja nuorten kasvamisen tukeminen on yksi yhteiskunnan ja sivistysvaltion tärkeimmistä tehtävistä. Näin lausutaan opetus- ja kulttuuriministeriön lastenkulttuuripoliittisessa ohjelmassa. Vantaalaiselta Tanssiteatteri Raatikolta eritoten lasten tukeminen sujuu kuin tanssi.



Esiintyjät ja ohjaaja-koreografi kertovat mitä esityksessä voidaan oppia.


Vuodesta 1972 toiminut tanssiteatteri Raatikko on siirtynyt alkuaikojen poliittisesta sisällöstä on siirrytty esiintymään lapsille. Teatteri tekee edelleen arvokasta työtä vuorovaikutteisten teosten parissa ja eritoten kiertueteatterina. Joka vuosi Raatikko pyrkii viemään teoksiaan maakuntiin ympäri Suomea. Koko 2000 -luvun Raatikko on panostanut eritoten lapsille ja nuorille suunnattuun työpajatoimintaan sekä yleisötyöhön.

Tanssiteatteri Raatikko työskentelee tanssijoiden ja näyttelijöiden kanssa luoden toinen toistaan maagisempia teoksia ja kantaesityksiä, laadusta tinkimättä. Vuosia jatkunut perinne lastenteatterin ammattilaisten yhteistyöstä kantaa hedelmää ja Raatikko tunnetaan pitkälti kautta Suomen. Pääkaupunkiseudun vakiintunut katsojakunta tietää, että esityksissä on aina joku oppimista tukeva elementti. Teatterijohtaja Marja Korhola onkin oikea vuorovaikutteisten esitysten mestari ja on hionut lapsia ja yleisöä esitykseen osallistavaa esitysmuotoaan jo 90-luvulta asti.


Anna Päiväniemi tekee vaikuttavan roolisuorituksen Hulivilinä. Kuva: Raatikko


Ilmastosta välittävä Hulivili

Nyt ohjelmistossa oleva Hulivili ja oikkuileva ilmasto palaa tuohon 70-luvun kulttuuriaktivismiin. Tanssin ja teatterin keinoin esityksessä käsitellään ilmastonmuutosta ja alati lämpenevää ilmastoa. Esityksessä käsitellään aihetta tavalla, joka on lapsille ymmärrettävässä muodossa, eikä vauhtia ja tanssinumeroita teoksessa säästellä.

Hulivili ja oikkuileva ilmasto pohjautuu samaa nimeä kantavaan lasten kirjaan, jonka on kirjoittanut ilmastotutkija Tiina Nygård.

- Haluan kirjan avulla auttaa lapsia ymmärtämään, mistä ilmastonmuutoksessa on kysymys ja tarjota oivalluksia siitä, miten jokainen meistä voi vaikuttaa sen hillitsemiseen, Nygård kertoo Kustannus-Mäkelän tiedotteessa.

Esityksen aikana lapsia kannustetaan miettimään ja auttamaan esityksen hahmoja ratkaisemaan ilmastoaiheisia kysymyksiä. Lapset tuntuvat tietävän paljon aiheesta, eikä esiintyjien ole vaikea saada vastauksia maapalloa koskeviin ja polttaviin kysymyksiin.


Tanssija Miika Alatuvan jalka nousee vaikuttavasta aurinkoasusta huolimatta. Kuva: Raatikko


Kumisaappaat jalkaan ja menoksi

Esityksen keskiössä oleva Hulivili (Anna Päiväniemi) ja hänen isänsä (Miika Alatupa) kylvävät äidiltä saatuja siemeniä, kalapuikkoja unohtamatta, mutta pian taimien tulevaisuus onkin vaakalaudalla. Ensin on aivan liian kuuma ja aurinko korventaa hennot taimet aivan luupalleen. Vihdoin saapuu sade, joka yltyy ja yltyy ja yltyy, eikä ota loppuakseen ja kasvit ovat jälleen hädässä.

Sään ääri-ilmiöt Suomessa ovat lisääntyneet. Vaikka Suomi on vielä säästynyt paremmin kuin naapurinsa, ei ole poissuljettua, että Suomeen saapuisi myös täällä voimistuvia tuulia. Ilmatieteen laitoksen tutkija Hilppa Gregow kertoi jo vuonna 2012 ilmatieteen laitoksen tiedotteessa, että Suomi kuuluu myrskytuulien voimistumisten riskivyöhykkeelle. Kesäiset pitkittyneet helleaallot ja rankkasateet ovat jo melkein sääntö kuin poikkeus myös täällä.

Mainiot esiintyjät saavat lapset innostumaan vakavasta aiheesta eikä esitys ole lainkaan painostava tai paasaava. Faktat kerrotaan ja käsitellään tavalla, joka tuntuu uppoavan myös lapsiin. He ymmärtävät, että yhdessä yksilöinä voimme tehdä jokapäiväisiä valintoja, jotka keventävät jokaisen hiilijalanjälkeä.

Esityksen keskiössä on ilmasto-oppitunti, jonka pitää Ilmo-etana. Oppitunnin aiheena on alati kasaantuva näkymätön ilmakatto, jonne kaasut kuten hiilidioksidi, metaani ja typpioksiduuli kasaantuvat, eikä lämpöä pääse riittävästi läpi avaruuteen ja maapallon ilmasto lämpenee. Vaikka äkkiseltään ajateltuna oppitunti vaikuttaa haastavalta jo aikuisenkin korville, ovat ohjaaja-koreografi Marja Korhola ja käsikirjoittaja Pirjo Toikka saaneet tekstin muotoiltua niin, että jopa lapsen on helppo se ymmärtää. Leikin kautta.


Hulivili ja oikkuileva ilmasto on tanssin ja teatterin juhlaa. Kuva: Raatikko


Mitä esityksestä voi oppia?


Hulivili ja oikkuileva ilmasto on esitys, joka yhdistää loistavasti kulttuurin kautta vaikuttamisen ja nautittavan katselukokemuksen. Esitys pitää lapset tarkasti hyppysissään ja jännitys huipentuu käsin kosketeltavaksi värinäksi auringon ja sadepilven ottaessa yhteen villissä tanssiduetossa. Esiintyjien arkipäiväiset murheet välittyvät hyvin katsojille ja vaikka esitys on suunnattu lapsille, väitän, että jokaisella aikuisella on teoksesta jotain kotiin viemistä.

Esitykset jatkuvat Raatikon näyttämöllä 30.10.2020 saakka. Yleisön turvallisuus on huomioita sijoittamalla yleisö näyttämön kahdelle puolen ja turvavälit säilyvät niin aikuisilla, kuin lapsillakin.


Lisätietoa Raatikon nettisivuilta.


Leo Kirjonen

44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page