top of page
Search
  • Writer's pictureLeo Kirjonen

Leipää ja sirkushuveja

Updated: Jan 13, 2021

Lina Patrikainen on näyttelijä ja aktiivinen taiteen ja liikunnan rakastaja. Patrikainen on työskennellyt näyttelijänä Kuopion kaupunginteatterissa jo liki kymmenen vuoden ajan. Teatterityönsä ohella Patrikainen tunnetaan yhtenä naisille suunnatun liikunta- ja fysiostudio Tempon ohjaajana ja opettajana. Aktiivinen voimapakkaus on mitä omimmillaan ihmisten parissa. Ihmisistä ja yhteisöllisyydestä voimansa ammentava kahden lapsen äiti nauttii arjestaan musiikin, liikunnan ja kirjallisuuden parissa. Arki pyörii perheen ja työn ympärillä.Lina Patrikainen viihtyy arjessaan Kuopion keskustan kodissaan josta avautuu näkymät Kuopion kattojen ylle. Kuva: Leo Kirjonen


Korona on kuluneen vuoden aikana vaikuttanut jokaisen suomalaisen arkeen. Kulttuuri- ja liikuntapalvelut suljettiin kautta Suomen viime kevään aikana. Nyt epidemian toinen aalto asettaa niin kuntosalit ja teatterit jälleen tulilinjalle. Ihmisten hyvinvointi ja terveys on tietenkin asia numero yksi, mutta kriisitilanteessa tarvitaan myös vastavoimia. Kulttuurin ja liikunnan tuomat tunteet ovat jokaisen arkeen tervetulleita hengähdystaukoja tähän kaikkien hermoja raastavaan aikaan.

-Ihminen tarvitsee leipää ja sirkushuveja. Henkinen ja fyysinen hyvinvointi on mielestäni yksi työni suurimmista motivaattoreista. Patrikainen kertoo.

Syvällinen tunteilija


Patrikainen pitää samanaikaisesti yllä useita roolihahmoja. Kuva: Lina Patrikainen


Patrikainen pitää samanaikaisesti yllä useita roolihahmoja. Kuva: Lina Patrikainen

Musiikkiteatteriin erikoistunut Patrikainen pitää työssään useita eri roolihahmoja aktiivisena muistissaan pitkiäkin aikoja. Saman aikaisesti näyttelijällä on työkaluvyössään toinen toistaan monipuolisempia ja vaikeampia rooleja, joista jokaiseen hän on rakentanut syvällisen, oikean ihmisen, jolla on historia ja tulevaisuus. Hän käyttääkin roolihahmoista termiä elämänkaari. Teatterityöhön kiintynyt näyttelijä kokee yleisön ja yleisökontaktin olevan yksi niistä voimaannuttavista vuorovaikutussuhteista, joita hän on urallaan kohdannut.

-Teatteri on toiston taidetta. Ammattilainen pystyy toistamaan tunnetilat ja tapahtumat tavalla, joka tuntuu aidolta ja rehelliseltä. Yleisön kanssa työskentelyssä on vuorovaikutus aina läsnä.

Komediaa, musikaaleja ja draamaa soljuvasti genrestä toiseen hyppivä Patrikainen muokkaa instrumenttiaan, koko olemustaan, jokaisen produktion mukaan. Jokainen teos on ikään kuin oma maailmansa, joka innoittaa jatkamaan työtä. Jokaisen produktion ympärille kehittyy aivan oma maailmansa, joka helpottaa myös työhön eläytymistä. Patrikainen kertookin esitysten juurtuvan häneen sisälle ja jokainen repliikki, laulu tai muu toiminto tallentuu selkäytimeen ja näyttelijä pystyy heittäytymään täysin hahmonsa vieteväksi. Elää hetki jonkun toisen elämässä.

Teatteri ja perhe

Yksi Patrikaisen työn haasteista on muun elämän yhteensovittamisessa unelma-ammattinsa kanssa. Vakituisessa työsuhteessa oleva Patrikainen työskentelee usein niinä aikoina, jolloin muut eivät ole töissä. Kaksiosaisessa työpäivässä aamupäivät kuluvat usein uuden esityksen harjoituksissa ja illalla tarjoillaan yleisölle elämyksiä kuutena päivänä viikossa. Tietenkin on ymmärrettävää, että näyttelijän on oltava lavalla silloin, kun yleisö pääsee esityksiä katsomaan. Siksi juhlapyhät ja viikonloput ovat näyttelijälle usein automaattisesti työpäiviä.

-Työssäni minulla on kuitenkin sellaisia vapaa-aikoja, joita ei kasista neljään -tekijöillä ole. Saan nauttia lasteni kanssa usein pitkistä aamuista ja pääsen aina iltapäivisin viettämään laatuaikaa vaikka kirjastoon tai puistoon.

Vaikka työ ja eritoten työaika vaikuttaa raskaalta, ei Patrikaisen hymy useinkaan hyydy. Voimapakkaus saa niin paljon energiaa ja voimaa haaveammatistaan, ettei työajalla ole juuri merkitystä. Perhe ja lapset nauttivat äidin työstä ja heidät voi usein nähdä kommentoimassa äitinsä työtä ja seuraamasta esityksiä katsomosta. Musiikkia ja pianon soittoa harrastava Patrikainen on siirtänyt lapsuudessa alkanutta harrastustaan myös jälkipolvelle. Lasten kanssa kauppareissulle lähtö sujuu helpommin äidin improvisoidessa kenkien tarranauha-aiheisen laulun. Selkeästi taiteen ja itsensä ilmaisun tiimellyksessä kasvaneet lapset rakastavat luoda omia esityksiään nukketeatterista lauluesityksiin, joista minäkin näin mitä mainioimmat versiot aivan aitiopaikalta.

Teatterikärpänen on taatusti puraissut koko perhettä.


Hyvinvointi intohimona


Patrikainen on myös lahjakas pianisti. Musiikkiharrastus elää edelleen vahvasti nuoren naisnäyttelijän arjessa. Kuva: Leo KirjonenLina patrikainen on aina rakastanut tanssia ja liikkumista. Jo nuorena aloitettu rakas harrastus on muuttunut myös työksi. Patrikainen on ohjannut liikuntaa ja tanssitunteja jo 25 vuoden ajan ja tämän hetkinen työ liikunta- ja fysiostudio Tempossa pitää sisällään jooga- ja tanssitunteja sekä ryhmäliikuntaa. Vuonna 2019 Patrikainen toi Kuopioon ensimmäisenä ohjaajana suositut balettiin perustuvat Barre -tunnit. Baletin estetiikkaa ja selkeyttä ihannoiva Patrikainen kokee baletin toimivan jokaiselle ihmiselle ja vuosisatoja vanhat perinteet soveltuvat mitä mainioimmin myös liikunnan vasta-aloittelijoille.

Patrikainen on itse hyvässä kunnossa. Hän kokeileekin itseensä uusia ruokavalioita ja treeniohjelmia ennen kuin niistä asiakkailleen puhuu. On selkeää, että Patrikainen välittää asiakkaistaan, eikä halua kertoa mistään, mitä ei ole ensin itse hyväksi kokenut. Työmatkat sujuvat Kuopion lumisista talvista huolimatta poikkeuksetta pyörällä ja kauppakassit kannetaan aina lasten kanssa rappusia hissin tilaamisen sijaan.

Mistään fanaattisuudesta ei kuitenkaan ole kyse. Kokonaisvaltainen hyvinvointi pitää sisällään myös rokulipäiviä, jolloin herkkuja nautitaan, yhdessä leivotaan ja kokeillaan uusia kuppikakkuohjeita.

-Mieli tarvitsee lepoa ja vaihtelua. Liiallinen itsensä piinaaminen aiheuttaa jossain vaiheessa vääjäämättä retkahduksen. Siksi minusta on tärkeä antaa itselleen anteeksi ja olla itselleen sekä keholleen armollinen.

Sirkushuveja tulevaisuudessa


Kuopion kaupunginteatterin esityksestä: Kaksoiselämää. Kuva: Kuopion kaupunginteatteri


Taide ja liikunta ovat tuoneet hyvinvointia Patrikaisen elämään ja tätä iloa hän haluaa kaikkien ihmisten saataville. Nyt kriisiaikana on entistä tärkeämpää huolehtia henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista.

-Korona-aikana järjestetyt etätunnit eivät kaikesta tekniikasta huolimatta riitä kattamaan ihmisten tarvetta olla yhdessä ja kokea liikkumisen iloa. Sama pätee myös teatteriin. Teatterielämyksen hyvinvointia tuottava vaikutus siitä, kun katsoja vaikuttuu näkemästään ja saa esityksestä tunteita ja ajatuksia, joita pystyy soveltamaan omaan elämäänsä.

TV- ja elokuvapuoli ei ole Patrikaisella ensimmäisenä asialistalla. Yleisökontakti on esiintyjää erittäin lähellä sydäntä. Läsnäolo ja yleisön reagointi on juurikin sitä teatterin taikaa, mistä kaikki ovat joskus varmasti kuulleet. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö näyttelijää tulla jatkossa näkemään myös kotisohvalta. Mikäli aikataulut ja sopiva tuotanto sattuu kohdalle, ei mikään estä monipuolista näyttelijää tekemästä kiinnostavia rooleja myös televisiossa.

Nyt Kuopion kaupunginteatterin ohjelmistossa Patrikaisen voi nähdä esittämässä Kaksoiselämää-rockmusikaalissa, Tämä on ryöstö -komediassa sekä Tankkien kesä -teoksessa, joka on dramatisointi Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjasta.


Kuuntele Lina Patrikaisen haastattelu alla olevasta linkistä.Leo Kirjonen

801 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page