top of page
Search
  • Writer's pictureLeo Kirjonen

Matkalla milloin vain

Onko meillä uusi turvallinen tapa matkustaa koronasta huolimatta?


Skyline of Shanghai Pudong at sunset, (Kuva: Alamy stock)


Korona on estänyt maailman matkailun tehokkaasti. Kevään aikana matkailuala oli käytännössä kokonaan pysähtynyt ja näyttää siltä, että matkailun ei odoteta nostavan päätään vielä lähitulevaisuudessa. Tuhannet työpaikat, hotellit, ravintolat ja ihmiset luottavat matkailun tuomaan rahavirtaan. Mitä vaihtoehtoja matkailuyrittäjillä on, kun matkustusrajoitukset estävät matkustamisen?

Päätin laittaa repun selkään, lasit päähän, vaelluskengät jalkaan ja lähteä melomaan Colorado-joelle Yhdysvaltoihin!

Maisemat ovat päätä huimaavia! Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja joen virtaava vesi kimmeltää niin, että silmiä siristää. Opas kertoo Colorado-joen virranneen jo yli kuuden miljoonan vuoden ajan!

“Joen vaikutuspiirissä on 36 miljoonaa ihmistä sekä uhanalaisia lajeja.”

Joesta saadaan juoma- ja käyttövettä miljoonille ihmisille. Vesivoimalla mahdollistetaan suuri osa Etelä-Kalifornian energian saannista. Colorado-joki on yksi maailman tiheimmin hyötykäyttöön otetuista joista. Amerikan uhanalaisimman joen tittelin se ansaitsi jo vuonna 2013.

“Joen vedestä on liikakysyntää, eikä vettä tällä vauhdilla riitä kaikkeen ja kaikille sitä tarvitseville. Colorado-joki on todellisessa vaarassa.”

Maisemat ovat päätä huimaavia. Pelottavan heiveröiset siltarakennelmat ylittävät jokea ja maakotkat liitävät nousevien ilmavirtausten mukana. Tässä kohtaa joki virtaa maltillisesti. Voin melkein kuulla lintujen kaukaiset äänet.

Löydän itseni tutustumassa Tapeats-hiekkakivikerroksiin. Täältä on löydetty paljon meri- ja muiden eläinten fossiileja. Huomaan kauniin auringonpaisteen vaihtuneen uhkaaviin tummiin pilviin.

Miesääninen oppaani vaihtuu naiseksi.
Tälläistä näkymää voi ihailla vain avatarilla! (kuva: pinterest)


Matkailu avartaa avataria


Matkaani jakaneista “kavereista” Rebecca L Gonzales ylistää Colorado-jokea:

“LOVE, LOVE this Colorado river”.

Ja Hao Yang He puolestaan kehui laskeneensa koko joen läpi ennätysajassa.

Virtuaalimatkailu on saapunut tyydyttämään sitä janoa, jonka korona on meille aiheuttanut. Alkuun pääsee jo älypuhelimella ja halvimmilla virtuaalilaseilla, joiden hinta nettikaupassa on kahdesta kympistä alkaen.

Oppaaksi nettiin


Elina Ekström on yksi VirtualTravellers -oppaista. (Kuva:kuvakaappaus VirtualTraveller.com sivustolta)


Elina Ekström työskentelee VirtualTravellerissä. Yhtiö näkee, että kaikki ansaitsevat nähdä ja kokea maailmaa. Raha, aika tai fyysiset rajoitteet eivät tulisi vaikuttaa maailman kokemiseen.

Virtualtravellerin työnkuvaan kuuluu 360 astetta videoiden kuvaaminen matkustaessa. Tarkoituksena on luoda todentuntuinen maailma ja kuva paikasta videon ja puheen välityksellä.

Ekströmin tehtäviin kuuluu myös asiakassuhteiden luominen.

“Kuluneena kesänä on ollut parasta keskittyä kotimaan matkailuun.” Ekström kertoo.

Nyt kuluneen kesän aikana onkin ollut tärkeä selvittää, mitä kaikkea kotimaalla on ollut tarjota matkailijoille. Ekström selvittääkin, että kaupunki- ja maakuntamarkkinointi kuuluu hänen toimenkuvaansa.

Kaikkien huulilla väijyy sanat: “Saatko tolkuttomasti matkasuosituksia?”.

“Me olemme ne, jotka tarjoaa ihmisille matkakohteita. Yritämme luoda meidät tarpeelliseksi ihmisille. Toki meihin on otettu yhteyttä ja kerrottu tulevasta sukellusmatkasta hienoon kohteeseen tai muuten poikkeukselliseen paikkaan ja tarjoaa meille kuvattua materiaalia.”

Ekström matkustaa itse paljon Euroopassa. Tämän vuoden Lissabonin ja Norjan matka jäi tekemättä, mutta niiden tilalle löytyi kaikeksi onneksi Lappi ja Ahvenanmaa. Hän muistuttaakin, että meillä löytyy aivan upeita lomakohteita omasta kotimaasta.

Valmistaudu matkalle


Packing for 28C3. (kuva: Rubin Abdi)


Ohjattuja kierroksia on tarjolla paljon ja useimmiten kielen saa itse valita. Omalla matkallani oppaanani toimivat googlen lukijaäänet. Hinnat vaihtelevat muutamista kympeistä aina satasiin saakka. Matkani järjesti niin ikään google.

Ylen uutiset kertoivat alkukesästä punkaharjulaisesta Mari Pennasesta, jolla on jo neljän vuoden kokemus Saimaan virtuaalimatkailusta. Kuluneen kesän matkoista useat olivat loppuunmyytyjä; japanilaisturisteja riittää mainiosti.

Ympäristöystävällisenä markkinoidut matkakohteet ovat siis saavutettavissa omalta kotisohvalta käsin. Matkanjohtaja lupaa pitää huolta matkaajista kaikissa tilanteissa, eikä inhottavat itikatkaan pääse matkaa häiritsemään. Vessaankin pääsee aina, kun hätä yllättää.

Mukaan et tarvitse kuin laturin tai vara-akun. Matkustaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa.


Leo Kirjonen

8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page