top of page
Search
  • Writer's pictureLeo Kirjonen

Raiskattu idiootti

Rauhanasema Itä-Pasilan sydämessä. Yli satavuotias, tunnelmallinen asemarakennus ei enää palvele rautatiehallituksen ylijohtajan asuinsijana saati sieltä käsin ei junia enää ohjailla. Nyt rakennus toimii nimensä mukaisesti rauhan asemana tärkeässä ja koskettavassa monologi -näytelmässä I NIIN KUIN IDIOOTTI.


I niin kuin idiootti -esitys. Iida-Maaria Lindstedt eläytyy Nastasja Filippovnan rooliin.

kuva: Heli Blåfield


Istun katsomossa odottaen esityksen alkua. Avonaisesta ikkunasta käy vieno tuulen vire. Yhtäkkiä ikkunasta sisään lentää rinkka ja perästä kipuaa lavalle öhkivä ja tavaroidensa kanssa kamppaileva nainen. Hulvattomasti alkunsa saanut esitys saa hetkessä katsojan haukkomaan henkeään ja miettimään suhtautumistaan esittäjään Iida-Maaria Lindstedtiin. Teoksen alkumetreillä tehdään selväksi, että esitys kertoo Lindstedtin opiskeluajasta Pietarin valtiollisessa teatteritaiteen akatemiassa, Dostojevskin Idiootti -romaanista sekä seksuaalisen väkivallan uhreista. Lindstedt on itse raiskauksen uhri.

Vaikka aihe on raskas, otteet Dostojevskin tekstistä, muistot teatterikoulusta sekä pakottava halu oppia ilmentämään täydellistä labradorinnoutajaa tarjoavat katsojalle taukoja rankan kokemuksen ja aiheen käsittelemiseen. Aihetta käsitellään muutenkin hyvin. Teoksen tavoitteena on ravistella raiskaukseen liittyviä myyttejä ja auttaa ihmisiä paremmin kohtaamaan seksuaalisen väkivallan uhreja. Yksi esityksen äärimainioista hahmoista onkin tuo sukulaisnainen, joka valistaa niin muita sukulaisia kuin lähikaupan kassaa siinä, miten siihen kaameaan ja hirvittävään tekoon, jota ei edes äänen tohdi sanoa, on suhtauduttava. Sukulaisnainen on täydellinen mielensäpahoittaja, oman elämänsä superauttaja sekä ymmärtäjä, jolla on kaikki oikeus puhua ja opastaa raiska… tai ainakin sen vierestä.

Rikosuhripäivystyksen sivuilla kehotetaan antamaan uhrille mahdollisuus puhua kokemastaan ja uskoa häntä. Tärkeää on muistaa, että rikoksen uhri on tavallinen ihminen. Hän ei välttämättä halua tulla kohdelluksi jatkuvasti rikoksen uhrina. Teoksessa käydään yksityiskohtaisesti läpi tilanteita ja ”hauskoja stooreja”, joilla raiskauksia selitetään ja vähätellään. Naisen hysteerinen käyttäytyminen, kukapa ei joskus vähän joutuisi antamaan -asenne ja niinkin hieno perisuomalainen laji kuin eukonkanto ja tarina sen kehittäjä Herkko Rosvo-Ronkainen.


Esityksessä Lindstedt pohtii saako näyttelijä eläytyä omaan raiskaukseensa. Kuva: Heli Blåfield


Naapurikylien tytöt olivat silloin kiikarissa. Tässä jos missä tarvittiin voimaa. Tyttö harasi tietenkin vastaan, ja ainoa keino päämärään pääsemiseksi oli kiepauttaa tyttö hartioille ja lukita hänen kätensä ja jalkansa lujalla otteella. Sitten siinä eivät vastaanpyristelyt auttaneet. Siinä kun sitten aikansa loikki tyttö harteilla yli aitojen, kivien ja kantojen.”

Anja Mähönen, eukonkannon MM-kisojen nettisivut


Teoksessa selvitetään idiootti-sanan alkuperää ja se löytyy muinaiskreikan kielestä idiōtēs. Sanan alkuperäismerkityksessään idiootti oli henkilö, joka ei osallistunut julkiseen elämään. Näihin idiootteihin kuuluivat niin naiset, lapset kuin orjat. Teos nostaa esille hienosti sanojen merkityksen ja puhumattomuuden kulttuurin. Menettääkö raiskaus merkitystään, kun sitä käytetään epäonnistuneesta biisivalinnasta karaokelavalla ja samaan aikaan henkilöön kohdistuneesta seksuaalisesta väkivallasta?

I NIIN KUIN IDIOOTTI on kertomus naisen kamppailusta valta-asetelmia vastaan. Seksuaalisen väkivallan uhrin nerokas esitys ääneen sanomisen merkityksestä. Vaikka Lindstedt on lavalla yksin, ei henkilöhahmoista ole pulaa. Lindstedtin dialogi itsensä kanssa on soljuvaa ja henkilöhahmot piirtyvät tarkan roolityön kautta selkeästi katsojalle. Tämän teoksen sanoilla on todellakin merkitystä.

Lindstedtin sanojen mukaan: -Vaikeista asioista on pakko välillä puhua, vaikka se onkin vaikeaa.

Näyttelijä, käsikirjoitus Iida-Maaria Lindstedt

Ohjaus, käsikirjoitus Tuomo Rämö

Tuotanto, visualisointi Henna Tanskanen

Rauhanasema, Veturitori 3, Itä-Pasila

Lippuvaraukset: idioottiesitys@gmail.com

Liput: 20 euroa

ensi-ilta 17.9. klo 19.00

Muut esitykset: 24.9. klo 19, 1.10. klo 19, 2.10. klo 19, 8.10. klo 19, 11.10. klo 14, 15.10. klo 19, 21.10. klo 19


Leo Kirjonen

9 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page